21/04/2017

Brendan Kiely - Zimní evangelium

Milý čtenářský deníčku,

už jsem si začínala myslet, že tenhle měsíc na žádnou skutečně dobrou knihu nenarazím. Zimní evangelium mě naštěstí zachránilo.

zdroj: goodreads.com

Hlavním hrdinou, který příběh také vypráví, je šestnáctiletý kluk Aidan. Jeho rodina patří mezi americkou smetánku, chodí na soukromou školu pro děti z bohatých rodin, jeho matka pořádá nejlepší večírky široko daleko, ale pod nablýskanou slupkou se skrývá hnus. Příběh začíná v době, kdy Aidana a jeho matku opustil "starý Donovan", tedy jeho otec. Mnohem víc ho ale raní to, že ho opustil otec Greg, místní farář.

Aidan pracoval jako dobrovolník v kampani na podporu škol kdesi v Africe. Sbírku pořádala místní farnost v čele s otcem Gregem. Ten si Aidana velmi oblíbil, takže se mu rozhodl předával i "lásku", o kterou žádný člověk nestojí. Jenže teď si otec Greg našel mladšího ministranta Jamese a Aidana už nepotřebuje.

Původně jsem si myslela, že se knížka bude soustředit na to, jak kněz postupně manipuluje svou obětí, která ale nakonec prohlédne a odhalí jeho odporné činy. Překvapilo mě, že to autor vzal z trochu jiného konce a soustředí se na to, jak se se zneužíváním vyrovnat a jak je těžké se s ním svěřit. Dospělí se navíc chovají jako hrozní pokrytci. Sledují případ v médiích, povídají si o něm u kafíčka, ale připustit, že by se mohl týkat i jejich dětí, si nechtějí.

Někteří čtenáři autorovi vyčítají příliš vzletný jazyk, protože když se rozhodl pro ich-formu, měl by dodržet slovník a styl vyjadřování náctiletých. Možná se tahle drobnost ztratila v překladu, nicméně na mě Aidanův jazyk nepřirozeně nepůsobil. Mnohem víc jsem se pozastavovala nad množstvím prášků, cigaret a marihuany, kterou během pár dní zkonzumoval.

Román samotný mi přišel úžasný a rozhodně mu dávám nejvyšší možné hodnocení. Drobnou výtku mám opět k nakladateli. Bylo by opravdu skvělé, kdyby k románům podle skutečné události přihodil přinejmenším pár odkazů nebo rovnou shrnutí, co se ve skutečnosti stalo. Jasně, že si to každý může najít na internetu, ale kdyby se o něm psalo rovnou v závěru knihy, každý čtenář dostane mnohem komplexnější obrázek a román samotný bude působit mnohem autentičtěji a vážněji.

Deníčku, tebe určitě zajímá, co jsem se o případu dočetla na Wikipedii. Odpálil ho článek v jedněch bostonských novinách, který vyústil v odhalení několik kněžích působících přímo v místní diecézi. Jeden z jeho aktérů byl obviněn ze zneužívání 130 dětí. Dostal 10 natvrdo. Tak málo?!

Nikdy bych nikomu nepřála nic hnusného a každému může být odpuštěno, ale to, že zrovna tahle "zrůda" byl zavražděna spoluvězněm mě asi až tolik nemrzí. I když je z knihy jasné, že církev zametala podobné případy pod koberec a když se někde vyskytl problém, prostě faráře přesunula na jinou farnost, tak představa, že někteří kněží znásilňovali děti třeba 40 let je prostě neuvěřitelná. Výmluva, že šlo o chybu jednotlivce, se stává neobhajitelnou, protože o takovém počínání věděli i další faráři a biskupové a než aby takové počínání odsoudili, tak před ním jen zavírali oči, stejně jako otecc Dooley v Zimním evangeliu.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat