13/02/2018

Roald Dahl - Sólový let

Milý čtenářský deníčku,

od té doby, co jsem četla Dahlovu autobiografii Kluk, jsem si chtěla přečíst druhý díl Sólový let, ale v knihovně ho dlouho neměli, jela jsem kvůli tomu i do jiné pobočky, ale bohužel, teňoučká knížečka nebyla k nalezení. Teď jsem se konečně dočkala.

zdroj: goodreads.com

Roald Dahl zde popisuje svoje zážitky z Afriky, kde nejdřív začal jako pracovník firmy Shell, ale se začátkem druhé světové války kariéru u této společnosti přerušil a jako pilot se přidal k anglickým jednotkám RAF. Naneštěstí jeho působení v nich nemělo dlouhého trvání, vyvázl s téměř zdravou kůží a mohl se později stát úspěšným spisovatelem.

Dahlův vypravěčský talent je nepřekonatelný, velmi civilní a při tom zábavný. Téměř ve všech kapitolách jde jemu nebo někomu blízkému o život, ale přesto nejsou děsivé. Zvlášť jeho zážitky z leteckých operací jsou popsány tak, jako by je psal obyčejný kluk, v popisu bitev přiznává své chyby a nebojí se poukázat i na chyby svých nadřízených. Zároveň popisuje i spoustu všedních věcí jako jsou latríny nebo chuť řeckého vína.

Závěrečné hodnocení skončí opět na čtyřech hvězdičkách, protože nejde o knihu, která by měnila život, ale jinak je naprosto perfektní a jediné minus na ní je, že nemá aspoň dvojnásobný počet stran.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat